Search Engine Optimization(SEO)Türkçe ismiyle Arama Motoru Optimizasyonu, web sitelerinin arama motorlarında daha iyi performans göstermesi için yapılan çalışmalar bütününe verilen isimdir.
İnternet kullanıcılarının yaptıkları sorgulara yönelik en iligili, doğru ve açıklayıcı sonuçları çıkarmayı hedefleyen Google ve diğer büyük arama motorlarının, sıralama kriterlerini etkin biçimde öğrenerek bunlara göre ilgili optimizasyonların yapılmasını sağlayan sürecin tamamına SEO deniliyor.
Bu makalede SEO nedir, SEO nasıl yapılır ve SEO çalışması nasıl olmalıdır gibi konulara değineceğiz.
SEO’nun Önemi
Web siteleri için en önemli konu ziyaretçilerdir. Ziyaretçi sayısını artırmak için ise en etkili en en önemli faktör SEO'dur. Sıfır ziyaretçili bir web sitesi not defterinden farksızdır.
SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
Günümüzde en çok kullanılan arama motoru “Google” olduğu için SEO ve internet kurallarını belirleyen kuruluş da “Google” olmuştur. “Google”, aramalarda her zaman kaliteli ve popüler sitelere öncelik vermektedir. Kalite dediğimiz konu, site içi optimizasyonlar, popülerlik konusu da site dışı yapılan çalışmalar olarak değerlendirilmektedir. SEO çalışmasının aslında bir ön hazırlığı ve planlaması mevcuttur. Yapılacak doğru analizler doğrultusunda ilerleyen projeler her zaman başarıya ulaşabilmektedir. Şimdi bu konuları alt başlıklar halinde inceleyerek nasıl SEO çalışması yapılır? Sorusuna cevaplar bulacağız.
Site İçi SEO
Adından da anlayabileceğiniz gibi site içi SEO sitenizi içeriden optimize etme yoludur.
Web sitenizdeki her sayfa için benzersiz, açıklayıcı bir başlık ve açıklama girmelisiniz. Ayrıca net ve sezgisel bir URL yapısına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
Site içi optimizasyon web sitenizdeki içeriklerin google standartlarına göre ayarlanmasıyla olur. Bu şekilde, arama motorları bilgiyi kolaylıkla endeksleyecektir. Örneğin:
- Web sitenizin bulunduğu sektörle alakalı taze, harika içerikler sağlamalısınız.
- Her sayfa için benzersiz başlık ve açıklama etiketi kullanmalısınız.
- Hedeflenen çapa metni ile iç bağlantı kurabilirsiniz fakat burada aşırıya kaçmayınız.
- Başlık etiketlerini (H1-H6) uygun şekilde kullandığınızdan emin olunuz.
- Görsel optimizasyonu, görsel URL kullanımı ve ALT etiket kullanımlarına özen gösteriniz.
- Mobil dostu bir web sitenizin olup olmadığına emin olunuz.
- Web sitenizin hızlı açılmasına odaklanmalısınız.
Site dışı SEO
Site dışı SEO site içi SEO’dan daha az teknik bilgi gerektirir ancak en az onun kadar önemlidir. Site dışı SEO, bir hayli hassas ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. SEO çalışmasında en büyük hataların yapıldığı ve sitelerin Google’dan silinmesine kadar giden yolun en büyük nedenleri arasında; Google’ı kandırmaya yönelik yapılan site dışı paylaşımları gösterebiliriz. Doğallıktan uzak ve suni popülerlik ile gerçekleştirilen site dışı çalışmalar, bugün olmasa yakın gelecekte sitemizi tehlikeye atacaktır. Google, bu gibi suni paylaşımları tespit etmek üzere, üst düzey performans göstermektedir. Olumsuz tespitlere maruz kalan web siteleri, zamanla sıralamalarda kayıplar yaşayarak, geri dönüşü zor yollara girmektedir.
Site dışı SEO’yu tanıtmanın bir yolu olarak görebilirsiniz. Böylece insanlar web sitenizin ziyaret edilmeye değeceğini bilecektir.
Site dışı SEO optimizasyonu yapmanın bazı yollarıysa;
- İçerik Pazarlama
- Backlink
- Reklamlar