Responsive tasarım duyarlı ve uyumlu tasarım anlamına da gelir. Son yıllarda popüler hale gelmiş, web sitelerinde kullanımı olmazsa olmaz diyeceğimiz bir önem kazanmıştır. Responsive tasarımı, kullanıcının kullandığı cihazın türüne bağlı olarak, kendisini yeniden boyutlandıran bir web sayfası olarak düşünebiliriz.
Temel olarak responsive tasarım; Tasarımın farklı ekran çözünürlüklerine göre uyum sağlamasıdır. Örnek olarak responsive olarak yapılmış bir web sitesinin tasarımı masaüstü bir bilgisayarda farklı görünürken ekran boyutu daha küçük olan mobil bir cihazda farklı görünecektir. Burada css3 ile gelen yenilikler sayesinde aynı sayfa, farklı çözünürlüklere göre yeniden şekillenmektedir.
Neden responsive tasarım?
Mobilden web site ziyaretleri dünyada %75 seviyelerine yükseldi ve kısa sürede daha da artacak. Bu sebeple responsive özellikli web sitelerinde ciddi bir artış öngörülüyor.
Günümüzde akıllı telefonlar ve tablet teknolojisinin hızla büyümesi ve yaygın hale gelmesi ile, daha fazla insan web sayfalarını görüntülemek için daha küçük ekranlar kullanmaya başladı. Bu da küçük ekranlardan giriş yapılan sitelerden daha verimli bir sonuç almak açısından, responsive tasarımının kullanımını neredeyse zorunlu kıldı. Çünkü responsive tasarım olmadan, web sitelerine mobil cihazlardan giriş yapan kullanıcılar siteyi görüntülemekte zorlanıp, kısıtlı bir alanı zorluk çekerek görüntüleyebiliyorlar.
Web sitesi mobil uyumlu olmadığı için menüye erişmekte zorluk çekip, istedikleri linke ulaşamayabilir ve okumak istedikleri alan için zoom yapmak, görmek için ekranı sağa sola kaydırmak zorunda kalarak zorluk çekebilirler.
Arama motorlarında responsive siteleri ciddi şekilde destekliyor. Bir sayfanın arama motorlarında hem kendi alan adı hem de m.alanadi.com gibi farklı subdomain altında bir mobil versiyonunun olmasındansa tek url ile sayfanın responsive yapılması daha uygun buluyor. Çünkü mobilden yapılan aramalarda genellikle arama motorları sayfanın mobil uyumluluğuna dikkat etmeksizin sonuçları sıralıyor.